keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

ihme ja kumma

Miksi lapset ovat söpömpiä, jos eivät hymyile hammashymyä? Aikuisen aluille hammashymy sopii. Ehkä kyse on siitä, mikä näyttää luonnolliselta. Lapsilla tavallinen ja ujo hymy näyttää luonnolliselta, hammashymy teennäiseltä. Vaikka poikkeuksiakin näämmä löytyy. Katselen siis Hopeista harmonikkaa: alle 10 vuotiaita, jotka soittavat paremmin kuin minä. Joka tapauksessa takaisin hymyyn: oman ikäisteni keskuudessa itse pidän hammashymystä enemmän. Viimeksi eilen mietin ihmisiä, jotka hymyilevät liian vähän. Ainakin kuvissa. Itse voisin joskus hymyillä vaikka vähän vähemmänkin. Ehkä kyse on siitä, että haluan kuviin vaihtelua. Ja iloa. Jokainen aito hymy on kaunis.

Kauheeta katsoa, kun esiintyjän sormet tärisee. Itse en ole kummoinenkaan jännittäjä, mutta olen minäkin joskus yrittänyt soittaa haitaria tärisevin sormin. Se ei ole helppoa. Varsinkaan nopeissa kappaleissa.

Sitten filosofointia. Mietin eilen mikä on sairautta. Ketä pitää hoitaa terveydenhuollossa? Meillä on terveydenhuollon henkilöstöä, jotka jakavat huumeita. Missä vaiheessa huumeiden käyttö muuttuu omasta valinnasta sairaudeksi? Vai muuttuuko se? Onko se vain tila, jota on hoidettava, koska hoidotta jättäminen johtaisi tilan pahenemiseen?

Entä syömishäiriöiset? Anoreksia on ainakin osittain elämäntapa. Anorektikot harvoin suostuvat myöntämään, että mitään olisi vikana. Aliravitsemus muuttaa ajatuksenkulkua. Mutta jos ihminen, joka mieltää itsensä terveeksi, päätyy hoitoon, miten häneen voi vaikuttaa? Pakkosyöttö on ongelmallinen hoitomuoto. Voit todistaa ihmiselle, että jotain pitäisi tehdä, ottamalla laboratoriokokeita ja todistamalla asiaa numeerisesti. Vaan mitä sitten? Eivät ihmiset niistä oikeasti mitään ymmärrä. "Ai mun hemoglobiini on 80? Mitä sitten?"

Ihmisen yksilösuoja mahdollistaa, että saat oksentaa kaiken syömäsi ruoan pois. Saat myös tappaa itsesi. Ei kukaan voi sinua estää, ellet tule sitä kovaäänisesti huutelemaan. Eikä aina silloinkaan. Ja miksi ihmisiä, jotka eivät halua hoitoa ja ovat tyytyväisiä tilanteeseen, pitäisi hoitaa?

Taas tekee mieli soittaa ja harjoitella uusia kappaleita. Joka kerta sama juttu. Olen mää helppo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti